Terug
Menu
Terug naar Interviews

Almere Deze Week – Als je in een vruchtbaarheidstraject zit, móet je opeens zoveel

Door Petra Onderwater
ALMERE – Wat als je graag een kindje wilt, maar het zwanger worden niet wil lukken? Welke mogelijkheden zijn er en wat staat je te wachten wanneer je een vruchtbaarheidstraject in gaat? Schrijfster Ilse Ruijters uit Almere is ervaringsdeskundige en schreef er een boek over. “Ik had zelf heel erg de behoefte om er álles over te lezen, maar er bleek nauwelijks een boek over te vinden.”

Schrijfster Ilse Ruijters met haar boek dat op 8 april uitkomt. (Foto: Mona Alikhah, Monavid)

Daar moest verandering in komen, vond Ruijters. Vanaf 8 april is haar boek ‘Vruchtbaar’ verkrijgbaar. “Spannend, omdat ik na de thrillers die ik eerder schreef nu met een non-fictieboek kom”, vertelt ze. “Het is bovendien een boek over een gevoelige kwestie, waarbij je toch een beetje op eieren loopt. Ik wil niemand kwetsen of beïnvloeden. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om en neemt zijn eigen beslissingen.”

Toch heeft Ilse zelf gemerkt dat je je in zo’n situatie makkelijk laat leiden. “Toen ik maar niet in verwachting raakte gingen we naar de huisarts, die verwees ons door naar het Flevoziekenhuis en dat was dat. Pas later realiseerde ik mij dat er ook andere klinieken zijn waar je voor kunt kiezen. En andere trajecten, bijvoorbeeld in het alternatieve circuit.”

Goede mix
Ruijters was druk bezig met het schrijven van haar derde thriller, toen ze na een IVF-traject uiteindelijk zwanger bleek te zijn. “Opeens was er geen ruimte meer in mijn lijf voor gruwelijke thrillerpersonages”, vertelt ze. “Maar ik had nog wel steeds een enorme drang om te schrijven. Dit was het moment om aan de slag te gaan met mijn boek ‘Vruchtbaar’, want ik vond dat dit boek er moest komen.”
Het moest een goede mix worden van informatie en ervaringen. Hoe voelt het om jezelf hormooninjecties te geven? Wat zijn de mogelijkheden in het medische en alternatieve circuit? Wanneer is het (even) genoeg geweest? En hoe kun je als buitenstaander iemand met een nog onvervulde kinderwens steunen? “Goedbedoelde opmerkingen kunnen heel verkeerd overkomen”, weet Ruijters. “Zo zeggen mensen nog weleens dat je ‘het’ moet loslaten. Maar dat kun je niet als je in zo’n traject zit, omdat je er elke dag mee bezig bent. Je móet zo ontzettend veel! Je moet hormonen spuiten en pillen slikken en van jezelf moet je niet zeuren, maar volhouden. Laten we vooral eens wat minder móeten!”
Dankbaar
In haar boek laat de schrijfster bijna 50 professionals en ervaringsdeskundigen aan het woord. “Elk verhaal is anders. De een heeft al €50.000 uitgegeven aan eiceldonatie in het buitenland, de ander gaat moeiteloos door het traject en de derde worstelt met depressieve gevoelens. Zelf hebben mijn man en ik het vruchtbaarheidstraject als iets heel moois beleefd, maar het kan je relatie ook behoorlijk onder druk zetten”, vertelt Ruijters. “Je hebt vooraf ook geen garanties dat het gaat lukken. Ons heeft het uiteindelijk een prachtige dochter gebracht en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”
Of ze nu nooit meer thrillers zal schrijven nu ze moeder is? “Zeker wel”, lacht ze. “Vanaf het moment dat onze dochter geboren was, kon ik daar weer mee aan de slag. En fanatieker dan ooit!” Eind september komt haar derde thriller uit, ‘Meisje van me’.
‘Vruchtbaar’ wordt op 8 april gelanceerd tijdens een mini-symposium in het Radboudumc en is vanaf die datum in de boekhandel en online verkrijgbaar. Meer informatie: www.ilseruijters.nl.
Bron: http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1496890-almeerse-ilse-ruijters-komt-met-non-fictieboek-vruchtbaar