Terug
Menu
Terug naar Columns

Van oorsprong vrouw

In de tijd dat mijn vader me Pippi Langkous voorlas – de tijd dat de duo penotti reclame nog kón en zwarte Piet gewoon zwarte Piet was – probeerde ik heel vaak in slaap te vallen met mijn hoofd op mijn voeteneinde en mijn voeten op mijn kussen. Het was enige haalbare uit het boek. Zo leek het, want ik geef het je te doen, verkeerdom slapen.

Pippi, geboren in 1945, sliep onder een deken. Ik onder een dekbed. De flap aan het eind van mijn dekbedovertrek, draaide altijd hinderlijk rond mijn nek. Als ik die flap omsloeg, zoals bij een laken, flubberde mijn dekbed uit zijn hoes en raakte ik alleen nog maar meer verstrikt. Ik miste mijn nachtlampje, het glas water op mijn nachtkastje en bovenal voelde het gewoon verkeerd, zo verkeerdom liggen. Zuchtend lag ik nachtenlang naar het plafond te staren. Had ik maar lange, oranje vlechten die de zwaartekracht weerstonden, mocht ik maar een aapje dat meneer Nilson heette, was mijn vader maar negerkoning in plaats van – héél saai – laborant. Ik was verdomd weinig Pippi, ben ik bang.

Ik vraag me af of Pippi een iPhone gehad zou hebben, als ze in 2015 was geboren. En zo ja, wat ze gevonden zou hebben van de ‘gezondheid’ app die op dit moment na updates automatisch wordt geïnstalleerd.

Werkelijk, ik heb met verbazing naar die app zitten kijken. De term ‘biologische ouders’ (ver na de tijd van Pippi) ken ik, maar de term ‘biologisch geslacht’?! Echt waar, zo staat het er, ‘wat is je biologische geslacht?’

Tien tegen één dat Pippi Tim Cook een verontwaardigde brief gestuurd zou hebben, die ze had laten beginnen met ‘beste Timmy’. Of nee, ze zou een slecht nagesynchroniseerd YouTube filmpje gemaakt hebben dat viral zou zijn gegaan. ‘Beste Timmy, even over je vraag naar mijn biologische geslacht. Als je dat soort dingen gaat vragen, vraag dan ook naar het biologische beroep van je ouders. Neem mijn vader. Die was de afgelopen zeventig jaar doodgewoon negerkoning. Nu mijn boeken opnieuw worden uitgegeven, moet ik hem ‘koning der Zuidzeeën’ noemen. Als je secuur wilt zijn, wees dan écht secuur. Hoogachtend, Pippi. P.S. van oorsprong vrouw.’

Ik zou haar erom bewonderen en stiekem heel blij zijn dat mijn vader gewoon met pensioen is, starend naar het plafond, wetend dat ik van mijn kersverse echtgenoot geen aapje mag.

 

Gepubliceerd in Almere Deze Week, 24 februari 2015