Terug
Menu
Terug naar Columns

Over de top

“Je maakt een grapje,” zegt mijn vriend. “Ja toch, je maakt toch een grapje? Dit is het nummer van de eeuw! Ik heb dit ik weet niet hoe vaak gedraaid!” “Het komt me niet eens vaag bekend voor.” Ik zet de autoradio opstandig weer zachter. “Waar heb je eigenlijk die cd van John Legend gelaten?” “Genesis!” roept hij driftig, verbaasd om mijn totale gebrek aan muziekkennis. “De soundtrack van mijn leven!”

“Laat ze iets normaals draaien,” antwoord ik. “iets goed, iets vrolijks. Niet dit, dit…” Hoe omschrijf ik dit eigenlijk, dit waar ik naar luister?

Hoe dichter we bij de nummer één komen in de top – voor de kerst in de TOP 4000 op Radio 10, na de kerst in de TOP 2000 van Radio 2 – hoe slechter ik de muziek vind worden. Ellenlange gitaarsolo’s van Led Zeppelin, depressief gezang van Deep Purple, Pink Floyd’s epische platen, hysterische hymnes van Queen en Guns N’ Roses die eigenlijk alleen kan schreeuwen.

“Ik heb het je nog nóóit horen draaien,” grom ik, terwijl ik de cd-map uitgraaf. “Wie stemt hier eigenlijk op? Hier luistert toch geen vr…” En dan, opeens, weet ik hoe ik moet omschrijven waar ik naar luister: mannenmuziek. Onvervalste Echte Mannen Muziek.

Natuurlijk, vrouwen stemmen ook op de top. Maar die stemmen op wat ze leuk vinden. Als ze tijd hebben. Want wij vrouwen doen dingen. Boodschappen, kerstdiners bereiden, sociale contacten onderhouden… De Echte Man zit ondertussen boven, achter zijn computer, de TOP zoveel-duizend een serieuze aangelegenheid te vinden.

De Echte Man stemt. Omdat dat zijn recht is. Omdat het zijn taak is. Zijn plicht! Met het aanvinken van zijn keuze voelt hij zich gehoord en belangrijk. Zonder hem is de TOP zoveel-duizend niet de TOP zoveel-duizend. Hij klikt bij voorkeur nummers aan waarvan hij weet dat andere mannen ze ook aanklikken. Heel even denkt de Echte Man écht dat hij in zijn vrije tijd naar deze nummers luistert. Zie je wel, denkt de Echte Man op kerst- c.q. oudejaarsavond, mijn muziek is de beste muziek van de wereld.

Mijn vriend geeft een drumsolo op zijn stuur. “Je bent ook een echte man, hè,” zeg ik, waarop hij me opgetogen aankijkt. “Deze stond bij mij ook in de top.” Ik glimlach maar wat, en ben blij met januari.

Gepubliceerd in Almere Deze Week 29 december 2014