Terug
Menu

De onderkant van sneeuw

Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet… Dat kon toch niet… Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen.

Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar het verleden achtervolgt haar: ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin staat dat ze nog voor het eind van het jaar zal leren hoe het voelt om je dochter te verliezen. Wie in haar omgeving probeert haar gek te maken, of is ze zélf niet meer te vertrouwen na ‘de moord’ die ze heeft gepleegd? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Irenes beklemmende strijd leidt haar tot in de diepste krochten van haar psyche, steeds verder weg van haar familie, vrienden en haar ‘oude ik’.

 

 

  • Winnaar Hebban Debuutprijs 2015
  • Prijs paperback: € 17,50
  • Prijs e-book: € 4,99
  • 304 pagina’s

Recensies

Ilse vertelt over De onderkant van sneeuw

Untitled design-2

Bookchoice

Leeuwarder Courant

“Ruijters heeft een geweldige thriller afgeleverd die bol staat van de psychologische spanning. Door de korte zinnen vlieg je door het boek. Ze formuleert origineel, met fraaie observaties. Elk personage voegt iets toe aan het verhaal en Ruijters weet ze geloofwaardig en herkenbaar neer te zetten. De worsteling van Irene met het feit dat ze een kind heeft doodgereden, de moeizame relatie tussen Irene en haar zus en die van Irene en haar man zijn hartverscheurend mooi beschreven.”

Vrouwenthrillers.nl
www.vrouwenthrillers.nl

Ilse Ruijters heeft met dit debuut een geweldig goed verhaal neergezet. Door de vaak kortere zinnen zit de vaart en de spanning er goed in. Dit is niet zo goed voor je nachtrust want het boek is niet weg te leggen. Je valt van de ene gebeurtenis in de andere waardoor de spanning blijft voortduren. De beschrijvingen van de hoofdpersoon, het kijkje in het brein van haar, haar gedachten en wanhoop zijn zo reëel dat je haar als een echt persoon voor je ziet. Knap gedaan! De plot is heel goed bedacht en uitgewerkt. Wanneer je denkt te weten wie de dader is, kom je bedrogen uit. Een verrassend einde dus!
De onderkant van sneeuw is een keigoede psychologische vrouwenthriller over verlies en schuld. Want waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Het kan bijna niet anders dan dat we nog veel van Ilse Ruijters zullen horen op thrillergebied.


Thrillerlovers
Facebook.com/thrillerlovers

Laat ik beginnen met de cover van het boek, dit is een cover waar je niet omheen kunt! Een cover die niet zou misstaan als billboard langs de snelweg of als filmposter. Een cover die gelijk in het oog springt en je gelijk op wilt pakken als je hem ziet liggen in de boekhandel. Dat is alvast één positief punt aan dit boek, ben ik over de inhoud net zo te spreken?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen : Dit is een boek dat binnenkomt, je raakt, je vastpakt en niet meer loslaat. Wat een ontzettend sterk psychologisch en krachtig geschreven thriller heeft Ilse met dit boek neergezet. Een boek waarvan je bijna niet zou geloven dat je een debuut in handen hebt. Het boek is verdeeld in 6 delen met elk een passende tekst die naadloos aansluiten bij het verhaal. Ilse heeft een enorm inlevingsgevoel want je voelt gewoon de wanhoop van Irene en het schuldgevoel alsof het jezelf overkomen is. Net als de rest van haar omgeving, familie, vrienden en iedereen in het dorp die haar met de nek aankijkt zijn allemaal zeer overtuigend. Een boek dat ontzettend spannend is en je niet meer loslaat van de eerste tot de laatste bladzijde.

Waar een klein land groot in kan zijn, je hoort wel eens mensen die hun voorkeur uitspreken voor buitenlandse auteurs. Nou met de naam Ilse Ruijters en de Onderkant van sneeuw kan ik weer een enorm getalenteerd auteur toevoegen aan mijn lijst favoriete auteurs van Nederlandse bodem.

Een absolute must-read die je bij de keel grijpt en nog lang door je hoofd blijft spoken.

Thrillerlezers
Thrillerlezers

Ilse Ruijters schreef met De onderkant van sneeuw een geraffineerde en beklemmende thriller die je niet loslaat.

Boekverslaafde
Boekverslaafde

Ilse Ruijters heeft een heerlijke schrijfstijl, die vlot, vloeiend, beschrijvend, humoristisch en prikkelend is te benoemen. Maandag maakte ik een klein beginnetje met lezen, dinsdag heb ik het boek bijna in een ruk uitgelezen, ik kon niet meer stoppen met lezen, zelfs drinken vergat ik, het boek moest uit, ik heb het letterlijk verslonden. Ilse’s schrijfstijl raakt, ze heeft precies de juiste woorden en zinnen voor haar verhaal gebruikt, waardoor je vanaf het eerste moment het boek ingezogen wordt, de wereld van Irene in, waardoor je haar verhaal beleeft, je ziet het zo voor je afspelen.

De onderkant van sneeuw is met recht een psychologische thriller te noemen. Het verhaal zit super in elkaar. De verwarring die gaandeweg het verhaal ontstaat is heel goed gecreëerd en blijft tot het eind. Het verhaal is spannend en kruipt onder de huid.(..)

De onderkant van sneeuw, droomdebuut, met recht een psychologische thriller, één moment van onoplettendheid met onomkeerbare gevolgen, hoe ver ga je om je eigen vlees en bloed te beschermen? Absolute mustread!

Likeandlove.nl
Likeandlove.nl

Op vrijdag begonnen en oh, wat was het fijn dat ik dat weekend geen plannen had. Dit is een boek dat je in één keer moet uitlezen, en niet alleen vanwege de fijne schrijfwijze van Ilse. Maar omdat de pijn van Irene pijn doet bij jou. Omdat je haar niet als schuldige kunt zien, maar als slachtoffer. Omdat je wilt weten wie haar wegdrijft bij man en kinderen. En waarbij het complot je zonder twijfel zal verrassen, nadat jouw verdenking al zo’n beetje op iedereen is gevallen…

Almere Dichtbij
Almere Dichtbij

Vaardig en vol vaart vertelt Ilse Ruijters dit verhaal. Er staat geen woord teveel in zonder aan inlevingsvermogen in te boeten. De karakters zijn geloofwaardig neergezet en de plot is sterk. Het boek laat niet los en is zelfs op het eind nog verontrustend.

Graag Gelezen
www.graaggelezen.blogspot.nl

Een bijzonder sterk debuut van Ilse Ruijters! Het boek heeft een geweldig verrassend en knap bedacht einde. Dit wordt met recht een psychologische thriller genoemd.

 

Andries Greiner (voormalig gedeputeerde Provincie Flevoland)

Het boek betekent naar mijn idee een trendbreuk: we kennen de laatste tijd succesvolle schrijfsters van misdaadromans, maar Ilse staat niet in hun rij. Zij schreef een andersoortig spannend boek. Alle elementen die in een mensenleven kunnen amuseren, verwarren en boeien, komen erin voor. Pas op de laatste bladzijde blijkt dat alles juist allemaal anders is…
‘De onderkant van sneeuw’ zit ongelooflijk knap in elkaar.